New book: Vergeten Slachtoffers. Psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog

The book ‘Vergeten Slachtoffers. Psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog‘ might be of interest to H-Madness readers. This Dutch book is written by Marco Gietema en Cecile aan de Stegge and was published in 2016 by Boom uitgevers Amsterdam. The abstract on the books website reads:

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland (voor zover thans bekend) bijna 7.500 meer psychiatrische patiënten gestorven dan in de zes jaren voorafgaand aan de oorlog, nog afgezien van de circa 1400 gedeporteerde joodse patiënten. Naar de oorzaken van deze hoge sterfte is tot op heden nauwelijks onderzoek gedaan. Aan de hand van een gedetailleerde praktijkstudie over de Willem Arntsz Hoeve ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in combinatie met een nauwkeurige analyse van de sterfte onder de verschillende bevolkingsgroepen in Zeist, wordt gestreefd meer inzicht in deze onbekende geschiedenis. Met steun van de stichtingen Altrecht en Reinaerde hopen de onderzoekers een gezicht te kunnen geven aan de patiënten die destijds zijn omgekomen en hun nabestaanden duidelijkheid te bieden over de omstandigheden waarin hun verwante tijdens de oorlog verkeerde. Tevens hopen zij door middel van dit onderzoek een voorzet te kunnen geven voor een landelijk onderzoeksprogramma naar de hoge sterfte onder psychiatrische patiënten ten tijde van de Duitse bezetting”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s